Svečano potpisana Povelja o prijateljstvu između Doma zdravlja Dubrovnik i Doma zdravlja Vukovar

U palači Ranjina danas je upriličeno svečano potpisivanje Povelje o prijateljstvu povodom 20. obljetnice prijateljstva između Doma zdravlja Dubrovnik i Doma zdravlja Vukovar.


Povelju su potpisali ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnika Branko Bazdan i ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski. Potpisivanju su nazočili župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalo te v.d. pročelnice UO za društvene djelatnosti Jelenom Dadić, ravnateljica OB Vukovar Vesna Bosanac sa suradnicima, ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić sa suradnicima, te izaslanstva Domova zdravlja Vukovar i Dubrovnik, kao i predstavnik Hrvatskog liječničkog zbora Srećko Šimunović te Stijepo Raguž, predsjednik Udruge Hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990 – 1991.
”Vukovar i Dubrovnik pretrpjeli su strašnu agresiju u Domovinskom ratu, Vukovar više naravno, ali usprkos svemu tome, u to vrijeme imali smo dobro organizirano zdravstvo. Hvala svima koji su u tome sudjelovali u ratnom i poratnom vremenu. Mi s Vukovarsko-srijemskom županijom imamo prisne odnose, konzultiramo se oko mnogih pitanja. Nadamo se da će kroz BiH biti u neko skoro vrijeme izgrađena autocesta i željeznička pruga da bi bili barem jednako udaljeni kao od Zagreba”, rekao je ovom prilikom župan Dobroslavić.
Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan istaknuo je kako je ova povelja potvrda dugogodišnjeg prijateljstva, a napomenuo je kako su Vukovar i Dubrovnik pri vrhu hrvatskog standarda u palijativnoj skrbi.

“Ova povelja je potvrda prijateljstva, a ja sam osobno 1993. godine sudjelovao u potpisivanju povelje prijateljstva između tadašnjih općina. Mi smo iz pepela izvukli zdravstvenu zaštitu i mislimo da je na dobroj razini, a dosegli smo najviše razine palijativne skrbi u Hrvatskoj. Ovo je putokaz za one koji dolaze iza nas koji putem ići”, rekao je Bazdan.
Ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski istaknuo je također kako je zdravstvena zaštita u Dubrovniku i Vukovaru danas na zavidnoj razini.

”Današnja primarna zdravstvena zaštita i u Vukovaru i u Dubrovniku je na zavidnoj razini. Moram se i ja pohvaliti da smo među prvima u palijativnoj skrbi. Čestitam vam Dan županije i drago mi je što smo ovdje danas na svojevrsnom obnavljanju zavjeta”, rekao je Lohinski.
Ravnateljica OB Vukovar Vesna Bosanac istaknula je kako su Dubrovnik i Vukovar dugogodišnji prijatelji te kako se uzajamno pomažu u najtežim trenutcim.
”Sjećam se kao da je bilo jučer, 1992. godine kad je Dubrovnik bio okupiran smo autobusom došli u vrijeme svetog Vlaha. Danas me raduje čuti da se razvija projekt Dnevne bolnice Metković”, rekla je Bosanac koja je ovom prilikom čestitala Međunarodni dan sestrinstva koji se također obilježava 12. svibnja.

Na kraju ove svečanosti dodijeljena su posebna priznanja od strane OB Vukovar dubrovačkim zdravstvenim djelatnicima kao i županu Dobroslaviću te Doma zdravlja Dubrovnik gostima iz Vukovara.

Izvor i više informacija na: www.edubrovnik.org